Ko iesākt, ja miris mājdzīvnieks?

Vairumam no mums ir kaķi, suņi un citi mājas mīluļi, kuri arī kļūst par ģimenes locekļiem. Taču diemžēl viņu dzīves ilgums ir īss. Ko iesākt, ja miris mājdzīvnieks? Kur viņu apbedīt un kā nepārkāpt likumus? Uz šiem un citiem jautājumiem tad arī mēs atbildēsim šajā rakstā.

Ko iesākt, ja miris mājdzīvnieks?

Ar katru gadu Latvijas teritorijā parādās aizvien vairāk nelegālo kapsētu mājdzīvniekiem. Ikviens īpašnieks, izrādot pēdējo cieņas apliecinājumu savam mīlulim, izdaiļo tā kapiņu ar akmeņiem, ziediem, fotoattēliem un pat uzstāda pieminekli.  Taču šādas darbības ir pretlikumīgas, par ko var nākties samaksāt lielu soda naudu.

Kur un kā apbedīt mājdzīvnieku, nepārkāpjot likumu?

Mūsdienās pastāv tikai 2 mājdzīvnieku utilizācijas metodes - tā ir kremēšana vai apbedīšana dzīvniekiem paredzētās kapsētās, kam ir speciālas pašvaldības atļaujas. Ir jāsaprot, ka dzīvnieku līķi - tie ir bioloģiski atkritumi, un tāpēc tie ir jāiznīcina, ievērojot visas veterināri-sanitārās normas, lai izvairītos no infekcijas izplatības, kas apdraud ne tikai citus dzīvniekus, bet arī cilvēkus.

Dzīvnieku aprakšana ir kategoriski aizliegta. Mēs ne vienmēr zinām, kāda iemesla dēļ dzīvnieks miris un kāda infekcija tajā var atrasties. Tikai viens no infekcijas miris un zemē aprakts dzīvnieks var būt par iemeslu daudzu slimību izplatībai. Infekcijas spēj simtiem gadu saglabāties augsnē. Nav arī nekādu garantiju tam, ka šādi apbedījumi netiks izrakti un tos neizplatīs citi dzīvnieki un grauzēji. 

Dzīvnieku kapsētas un krematorijas

Dzīvnieku kapsētas un krematorijas

Balstoties uz oficiālo informāciju, kas ievietota valsts portālā latvija.lv, Latvijā pašlaik pastāv tikai trīs oficiālas dzīvnieku kapsētas, no kurām divas atrodas Babītes un Priekules novados.  Vienīgā pašvaldība Latvijā, kas organizē dzīvnieku kapsētas - tā ir Cēsu pašvaldība. Latvijas teritorijā atrodas arī vairākas krematorijas: Rīgā, Jelgavā un Daugavpils novadā.

Ar mirušo mājdzīvnieku savākšanu, glabāšanu un utilizāciju var nodarboties ne tikai tie uzņēmumi, kuriem ir atbilstoša atļauja. Šādu pakalpojumu sniedzēju saraksts Latvijas teritorijā pieejams šeit: http://zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/statiskas-lapas/veterinara-uzraudziba/dzivnieku-izcelsmes-blakusproduktu-likvidesana-un-izmantosana?nid=2519#jump

Pieejamās dzīvnieku krematoriju mājas lapas:

Kremācijas pakalpojumiem pastāv arī sava cenu kategorija. Cenas būs atkarīgas no dzīvnieka svara un no tā, vai tas tiks kremēts kopā ar citiem dzīvniekiem vai atsevišķi.

Pieejamo dzīvnieku kapsētu mājas lapas:

Ko darīt, ja nelaime notikusi nupat?

Ja jūsu mīlulis ir reģistrēts mājdzīvnieku Reģistrā, jums ir par tā nāvi jāpaziņo. To var veikt elektroniski: https://www.latvija.lv/lv/Epakalpojumi/EP123/Apraksts, vai ari vēršoties personīgi vai ar sava veterinārārsta starpniecību.

Jūs varat savu mājdzīvnieku apglabāt vienīgi savā privātajā teritorijā, ja tā ir norobežota, netiek izmantota lauksaimniecībai, tai līdzās neatrodas ūdenskrātuves, daudzdzīvokļu mājas un tā nav pieejama citiem dzīvniekiem. Taču pieminekļa uzstādīšana nav atļauta. Sīkāku informāciju jūs varat iegūt šeit: https://www.latvija.lv/ru/DzivesSituacijas/Maja-un-vide/Nave-dzivnieka#sho

Ja jums nav privātās zemes, tad atliek tikai divi varianti: vest sava mājdzīvnieka līķi pie veterinārārsta, iepriekš piezvanot un noskaidrojot visas nianses, vai uz kādu no krematorijām.

Soda naudas par dzīvnieka nelikumīgu apbedīšanu:

  • Fiziskai personai — no 7 līdz 350 eiro
  • Juridiskai — no 15 līdz 700.

Soda naudas par dzīvnieka nelikumīgu apbedīšanu