Kāpēc nāvi attēlo kā vecu sievieti ar izkapti?

Kā attēloja nāvi citu tautu kultūrās? Ar ko izskaidrojams, ka nāve dažādos mītos un leģendās attēlota vecas sievietes izskatā? Kāpēc nāve attēlota kā veca sieviete ar izkapti? Mēs šajā rakstā atbildēsim uz šiem un citiem jautājumiem.

Kāpēc nāvi attēlo kā vecu sievieti ar izkapti

Nāves simbolika pasaules kultūrā

Pasaules kultūrā nāves simbolikai piemīt milzum daudz nozīmju. Visos laikos šī parādība lielākajam vairumam cilvēku izraisījusi nepatiku. Tika uzskatīts, ka šo baiļu rezultātā arī izveidojušās apbedīšanas ieražas. Cilvēki centušies jebkuriem līdzekļiem atbrīvoties no mirušā ķermeņa, jo uzskatīja to par briesmu avotu.

Ar laiku sabiedrībā nāvi sāka pieņemt kā nenovēršamu personības eksistences beigu posmu. Bez tā pati dzīve tika uzskatīta par jebkādu jēgu zaudējušu. Tieši šī iemesla dēļ nāve dažādās ciltīs sāka atspoguļoties dažādos veidos. Visām tautām dievi un būtnes no citām pasaulēm iemiesojās dažādās radībās. Vēl kopš seniem laikiem cilvēki mēdza personificēt dažādas dabas parādības.

Atsevišķās ticībās dievi un dēmoni, kuri atbildēja par cilvēka pāriešanu aizkapa dzīvē un kuriem tur bija vara, bija ieguvuši gan vīrieša, gan sievietes aizsākumus. Piemēram, Senās Grieķijas mitoloģijā pazemes valstības valdnieki bija Aīds un viņa sieva Persefone. Pati nāve tika attēlota melna jaunekļa izskatā ar lāpu rokās, kuru sauca Tanats. Viņš pirms nāves ieradās pie cilvēka un ar dzirklēm nogrieza matu šķipsnu, tāda veidā padzenot dvēseli no ķermeņa. Austrumu tautu mitoloģijā nāve visbiežāk tika attēlota vīrieša izskatā. Ēģiptiešiem - tas ir Sets, zoroastriešiem - Anhro-Mainju, bet indusiem - Jams.

Bez tam pastāv vēl divi savstarpēji saistīti nāves raksturojumi - tā ir jaunība un vecums, kas veido dzīves ceļa gājumu, kas ved cilvēku no jaunības uz briedumu un no brieduma uz vecumu.

No kurienes nāvei radusies izkapts?

Atbildi uz šo jautājumu arī var rast senajās kultūrās, jo vairumā gadījumu vieni un tie paši dievi varēja būt par aizbildņiem gan nāvei, gan auglībai. Bet daudzu cilvēku apziņā apbedīšanas rituāls bija cieši saistīts ar agrāro kultu.

No kurienes nāvei radusies izkapts

Piemēram, Ēģiptē izkapts bija neatņemams dieva Ozīrisa atribūts, kurš tika uzskatīts par bagātas ražas aizbildni un pazemes valstības valdnieku. Eiropā pirmais nāves tēls bija vecs vīrs, kas rokās turēja sirpi un smilšu pulksteni. Senās Romas dievs Saturns un slāvu dieviete Morena (Mara) arī turēja rokās sirpi. Sirpja forma precīzi attēlo mēneša veidolu, kas, tāpat kā cilvēks, piedzimst, aug, noveco un mirst.

Bez tam, dažādos laikos sirpis kalpoja arī par darba rīku lauksaimniecībā un ieroci. Ar sirpi karoja senās Ēģiptes kareivji. Viduslaikos zemniekiem sirpis modificējās, tas ieguva garu kātu un arī citu nosaukumu - izkapts.

Nāves tēls

Savu simbolisko tēlu, kas mums ir pazīstams līdz pat šai dienai, nāve sāka pieņemt pakāpeniski, sākot ar viduslaiku tradīcijām. Nāve vienmēr tika attēlota skeleta veidā, tas aizsākās vēl romiešu freskās un mozaīkās, kā arī Ēģiptē, kur dzīru zāles bija pieņemts greznot ar skeletiem, lai dzīrotāji atcerētos par nāves tuvošanos un izjustu vēl lielāku dzīvesprieku. Drīzumā šo ideju pārņēma eiropieši, pievienojot kaulainajai nāvei vēl mūku paltraku ar kapuci, ieliekot rokās izkapti.  Šīs būtnes dzimums varēja būt jebkāds.

Nāves tēls

Lūk, tad arī mēs ar jums aplūkojām  nāves un tās tēla rašanās vēsturi. Daudz interesantas informācijas jūs varat sameklēt arī citos rakstos, kas atrodami mūsu mājas lapā.