Granīta pieminekļu formas

Kapu piemineklis - sakrāls veidojums, kuru uzstāda uz apbedījuma vietas, lai saglabātu piemiņu par tuvu cilvēku, kurš aizgājis no dzīves.  Kapu pieminekļu formas var būt visdaudzveidīgākās, bet lai pieminekļi nokalpotu daudzus gadus, tos parasti izgatavo no cietajām akmens šķirnēm.

Granīta pieminekļu formas

Kapu pieminekļu materiāli

Kopš seniem laikiem akmeņkaļi ir meklējuši dažādus kompromisus, lai izgatavotu ilgi kalpojošu un vienlaicīgi apstrādei ērtu izstrādājumu.  Taču pašlaik kā līderi izturības ziņā vēl joprojām saglabājas kapu pieminekļi no cietajām akmens šķirnēm.

Akmens izstrādājumus no granīta un gabro ir atļāvušies tikai turīgi cilvēki, jo agrāk nebija tādu tehnisku iespēju, lai apstrādātu un iegūtu šos dabas materiālus. Mazāk turīgiem cilvēkiem  cenas ziņā nebija pieejami arī marmora  kapu pieminekļi.      

Senos laikos bija sastopami arī kapakmeņi (headstones), kurus novietoja uz kapu galvgaļa.  Tāpat arī varēja sastapt diezgan senus masīvus monumentus, kuri tika izgatavoti krusta formā un no vesela akmens.

Kapu pieminekļu krāsa

Attiecībā uz pieminekļa krāsu var teikt, ka senajos laikos katoļu reliģijas cilvēki godāja kapu pieminekļu izgatavošanas tradīcijas - tos izgatavot gaišos krāsu toņos. Pareizticīgie un protestanti tieši pretēji - uzskatīja, ka kapu pieminekļiem jābūt tikai melnā krāsā. Taču mūsdienās šādas tradīcijas ir jau sen aizmirstas, jo pašlaik tirgū ir sastopami dažādu krāsu  kapu pieminekļi neatkarīgi no aizgājēja ticības.

Kapu pieminekļu forma

Atšķirībā no krāsas, kapu pieminekļa formai joprojām aktuāla saglabājas sakrālā piederība.  Kristiešiem par īslaicīgu un arī paliekošu kapu pieminekli kalpoja krusts, bet Rietumeiropas valstīs izplatīti ir piemiņas stabi.

Katoļu valstīs par vispiemērotāko kapu pieminekļa tipu uzskatāma kapu plāksne.  Papildus tiek uzstādīts piemineklis, kuram ir nelieli gabarīti un horizontāls formāts.

Vēl viena kapu pieminekļa forma ir skulptūra vai krūšutēls. Pamatā šādus izstrādājumus izgatavo, lai iemūžinātu slavenu  kultūras, sporta un mākslas darbinieku piemiņu.

Parasti skulptūra tiek izgatavota no marmora vai granīta veselā gabalā vai kā monumentālas kompozīcijas daļa. Krūšutēls, tieši otrādi, tiek izgatavots no bronzas vai marmora un tiek uzstādīta uz akmens plāksnes vai piemiņas staba.