Radioaktīvie pieminekļi

Mūsdienās aizvien vairāk uzmanības tiek veltīts ekoloģijai un ekoloģiskajai tīrībai it visam, kas atrodas ap cilvēku ikdienā.  Diezgan bieži sastopami tie, kas to izmanto un rada dažādus patiesībai neatbilstošus mītus. Piemēram, pašlaik ir plaši izplatījies uzskats, ka granīts izstaro radiāciju un radioaktīvie pieminekļi ir nedroši. Mēģināsim ar to tikt skaidrībā.

Vai granīts izstaro radiāciju?

Līdz ar baumām, ka granīts izstaro radiāciju, daudzus pircējus šis jautājums sāka uztraukt. Daži pat, pirms pasūtīt granīta pieminekli, izpēta šai jautājumā pieejamo informāciju. Kopumā uz šo jautājumu ir vienkārši sniegt atbildi.

Radioaktīvie pieminekļi

Mums visiem kops skolas laikiem ir zināms, ka granīts - tas ir iezis, kas sastāv no dažādu materiālu sajaukuma: kvarcs, laukšpars, vizla un citu materiālu kristāli. Tāpat kā citiem dabas materiāliem, granītam piemīt radiācija, bet tā ir niecīgi maza un nespēj nodarīt nekādu ļaunumu. Tāds pats radiācijas līmenis, kāds piemīt granītam, atrodams visos priekšmetos, kas mums atrodas apkārt ikdienas dzīvē.

Vienkāršiem vārdiem runājot, dabīgs granīts nespēj nodarīt cilvēka veselībai nekādu ļaunumu. Tāpēc droši var apgalvot, ka radioaktīvi granīta pieminekļi - tā ir komerciāla izdoma jeb viltīgs manevrs, lai nobiedētu pircēju un pievērstu viņa uzmanību mazākā mēra konkurējošiem pieminekļu variantiem, izgatavotiem no neilgi kalpojošiem un nekvalitatīviem mākslīgajiem materiāliem.

No granīta izstarojošā radiācija un starojuma normas

Pašlaik ir noteikta oficiāla un vispārpieņemta izstarojuma norma, kuru mēs saņemam no kosmosa, mums apkārt esošajiem priekšmetiem, pārtikas un gaisa. Tā veido 0,2 līdz 0,24 mikrosievertus stundā, kas ir zemāk par oficiāli noteiktajām normām. Tas nozīmē, ka var droši apgalvot par materiāla nekaitīgumu.

Tapat arī nevajag aizmirst, ka granīta piemineklis - tā nav granīta plāksne telpu apdarē, tāpēc ar šo akmeni jums nāksies saskarties ļoti reti. Jāpiebilst, ka ne tikai granīts, bet arī citi ieži tiek iedalīti radioaktivitātes klasēs, tāpēc akmeni, kura radiācija būtiski pārsniegs izstarojuma normu, neviens nekad neļaus izmantot ražošanā un vēl jo vairāk pieminekļu izgatavošanā. Ikviens izgatavotājs šo rādītāju kontrolē un nepieļauj normu pārkāpšanu.

Kur pasūtīt pārbaudītus granīta pieminekļus?

Mūsu uzņēmums monumenti.lv nodarbojas ar granīta pieminekļu ražošanu, pārdošanu un uzstādīšanu. Mūsu katalogā ievietotie izstrādājumi ir pilnīgi droši un atbilst visām ekoloģiskajām normām. Tas sniedz arī pārliecinošu garantiju pircējam, ka viņam nekad nenāksies saskarties ar radioaktīviem pieminekļiem.