Marmora kapu pieminekļi

Plānojot kapu pieminekļa pasūtīšanu, ikviens cilvēks aizdomājas, kādu materiālu izvelēties tā izgatavošanai. Nepārsteidz, ja vispirms rodas ideja par marmoru, jo marmora pieminekļi izskatās skaisti un cēli. Taču ir arī jāņem vērā, ka piemineklis - tas ir uz mūžīgiem laikiem, tāpēc šajā rakstā mēs aplūkosim marmora kapu pieminekļus un izpētīsim visas šī materiāla priekšrocības un trūkumus.

Marmora pieminekļu priekšrocības un trūkumi

Marmors ir ļoti skaists materiāls

Sniegbalts marmors uzskatāms par īpaši skaistu materiālu, apvienojumā ar zaļo mauriņu, ieskauts ziedos un ziedošos kokos, saules staros mirdzošs. Atcerēsimies cēlās marmora statujas Luvrā.

Taču ņemot vērā mūsu klimatu, pastāvīgās temperatūras svārstības, lietu un sniegu, marmora pieminekļi ātri zaudē savu pievilcību. Vai marmors būs tikpat skaists, kāds tas bija uzstādīšanas dienā, ja tas būs nostāvējis sezonu vai divas pie dažādajiem laika apstākļiem?

Преимущества и недостатки мраморных памятников

Marmors labi uzsūc mitrumu

Šis kritērijs attiecināms pie materiāla trūkumiem, jo, uzsūcot mitrumu, marmora dabīgā krāsa izblāvo, bet tiešo un karsējošo saules staru iedarbībā uz tā virsmas var veidoties plaisas. Bez tam jebkurš pieskāriens atstāj uz tā pēdas.

Daudzi mēģina pasargāt pieminekļus un izvairīties no nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, tos ietinot polietilēnā.  Taču tas nesniedz vajadzīgo efektu, pie tam vēl šādā nepievilcīgā paskatā tie stāv lielāko gada daļu, neizraisot ne mazāko sajūsmu.

Marmors ir ļoti mīksts un pakļāvīgs materiāls

Materiāla mīkstuma un pakļāvības dēļ marmora pieminekļu izgatavošana nesagādā īpašas grūtības, jo tas ļauj iestrādāt izstrādājumā vissmalkākās līnijas un nianses, kā arī veikt pilnīgu pieminekļa detalizāciju.

Taču minētajā ir arī savi trūkumi, jo mīkstums ir par iemeslu tam, ka ar laiku piemineklis zaudē savu sākotnējo vizuālo noformējumu, un tas attiecās arī uz smalkajām detaļām, portretu un epitafiju, kas mainīgo laika apstākļu iedarbībā saplūst ar pārējo fonu.  

Jāatgādina, ka marmora pieminekļiem ir nepieciešama bieža un rūpīga kopšana. Piemineklis regulāri jātīra no netīrumiem, lai tie neiesūktos akmens porās. Tāpat arī piemineklis ir jāapstrādā ar speciāliem līdzekļiem.

Marmora pieminekļu cenas

Цены на мраморные памятники

Īsta marmora pieminekļi maksā diezgan dārgi, jo parasti šo materiālu atgādā no Turcijas, Grieķijas un Itālijas. Atcerieties, ja jums piedāvā lētu marmora pieminekli, tad tas var nebūt izgatavots no dabīgā akmens, bet gan no marmora drumslām, sajauktām ar citiem sintētiskajiem materiāliem. Šāda pieminekļa nenoturīgumu jūs pamanīsiet jau pēc pāris sezonām.

Vai ir vērts pasūtīt marmora pieminekļus?

Ja nu jūs tomēr vēlaties pasūtīt marmora pieminekli, to jums atļauj budžets, un jūs esat gatavi pastāvīgi kopt pieminekli, noraugoties, kā tas ar gadiem sāk izbalot, tad tā ir jūsu izvēle.

Bet ja jūs vēlaties pasūtīt izturīgu, drošu un praktisku pieminekli, tad iesakām jums pievērst savu uzmanību dabīgā granīta pieminekļiem, kuri izskatās cēli un spēj izturēt jebkurus laika apstākļus. Granīta pieminekļus jūs varat aplūkot un izvēlēties arī mūsu katalogā.