Betona kapu pieminekļi

Betona kapu pieminekļi tiek uzskatīti par ekonomiskās klases izstrādājumiem, jo šis materiāls jau pats par sevi, pat visaugstākās kvalitātes ir pietiekami lēts un cenas ziņa pircējiem pieejams. Galvenās  betona izstrādājumu priekšrocības  - izgatavošanas vienkāršība, zemā cena, kā arī iespēja krāsot pieminekli  jebkurā krāsā. 

Betona kapu pieminekļi

Betona pieminekļu izgatavošanas posmi

Iejaukšana

Cements - tas ir galvenais betona pieminekļu izgatavošanas materiāls. Pirms maisījuma pagatavošanas cementu rūpīgi izsijā caur speciālu sietu, lai to attīrītu no nelieliem akmentiņiem un citiem rupjiem piemaisījumiem. Tas tieši ietekmē gatava izstrādājuma kvalitāti. Ja pieminekļa struktūrā nonāks rupjas daļiņas, tad tā rezultātā var veidoties plaisas un betona izstrādājums sāks brukt. Tālāk izsijātajam cementam pievieno citus komponentus stingri noteiktā apjomā. 

Formas izgatavošana

Pirms betona kapu pieminekļa iegādes pasūtītājs izvēlās tā formu. Pērkot šādu monumentu, pirkuma trūkums ir tāds, ka neizdosies pasūtīt oriģinālu un ekskluzīvu izstrādājumu, vēl jo vairāk - veikt tajā kādas izmaiņas, jo maisījums tiek liets iepriekš sagatavotā formā. Tālāk forma ar maisījumu tiek novietota uz vibrogalda, uz kura augstfrekvences vibrāciju rezultātā maisījums kļūst blīvs, aizpildās visi tukšumi, bet pats kapakmens kļūst noturīgs pret mehāniskām iedarbībām.

Gatavā izstrādājuma žāvēšana

Pats svarīgākais ir noslēdzošais posms, precīzāk, betona pieminekļa formas žāvēšana, un, ja tā nevienmērīgi izžūs, tad rezultātā var saplaisāt. Visdrošākais variants - ievietot betona formu ar maisījumu speciālā žāvētajā. Ja darbnīcā šādas žāvētavas nav, tad formu ar maisījumu pārklāj ar plēvi un novieto istabas temperatūrā līdz pilnīgai izžūšanai.

Gatava betona pieminekļa izskats un krāsošana

Gatava betona pieminekļa izskats un krāsošana

Gatavo betona pieminekļu vizuālais izskats atkarīgs no tā, kāds cements tiks izmantots izgatavošanai. Ja maisījumam izmanto balto cementu, tad pieminekli var krāsot jebkādā krāsa, bet ja tiks izmantots pelēkais cements, tad šādi kapakmeņi pēc krāsošanas izskatīsies ne tik reprezentabli.

Betona pieminekļu krāsošanai daudzi meistari izmanto nevienmērīgo tehniku un pie jebkuriem mēģinājumiem piešķirt izstrādājumam dabīga akmens izskatu veidojas vienīgi nevienmērīgs krāsojums. Pat pie vienmērīgas krāsošanas uz pieminekļa veidojas neskaidras formas un reljefi, kā dēļ monumenta virsma izskatās izbalējusi un nespodra.

Vēl viens betona pieminekļu trūkums ir tāds, ka uz tiem nav iespējams veikt portreta vai uzraksta gravējumu.  Aizgājēja fotoattēlu un piemiņas uzrakstu var izveidot vienīgi uz plāksnītes, kas tiek piestiprināta uz pieminekļa virsmas.

Betona pieminekļa kalpošanas ilgums

Betona pieminekļu kalpošanas ilgums ir diezgan īss - aptuveni 2-3 gadi. Paejot šādam laika posmam, piemineklis var apaugt ar sūnu, uz tā virsmas sāks veidoties plaisas, pēc kā monuments sāk pakāpeniski  brukt. Taču mūsdienu ražotāji ir atraduši veidu, kā paildzināt betona izstrādājuma kalpošanas mūžu.  Šim nolūkam maisījumam sāka pievienot fibrošķiedras, kuru sastāvā ir mikro tērauds un stikls, kas caurvij visu pieminekli un paaugstina ekspluatācijas raksturojumus. Pēc atsevišķiem rādītājiem izstrādājuma kalpošanas ilgums ir ap 10 gadiem.

Apkopojot augstāk teikto

Ja jūs nevēlaties, lai jūsu piemineklis sabruktu jau pēc pāris gadiem, tad izvēlieties kapu pieminekļus no granīta, skaista un ilgmūžīga materiāla. Granīts iztur jebkādus laika apstākļus un saglabā savu sākotnējo izskatu, kāds tas bija uzstādīšanas dienā.

Sīkākas informācijas iegūšanai vērsieties mūsu uzņēmumā monumenti.lv. Mūsu speciālisti jūs konsultēs jebkurā jautājumā un palīdzēs izvēlēties izstrādājuma veidu un formu, ņemot vērā visas jūsu vēlmes.